FIP

Virusziekten FIP is een besmettelijke buikvliesontsteking die zich kan uiten in 2 vormen.

Feline Infectieuze Peritonitis (FIP)

Als je honderd willekeurige katten van de straat zou halen dan zijn er gemiddeld tachtig die drager zijn van het coronavirus. Een onschuldig, virus die hooguit wat diarre klachten kan veroorzaken. Het virus kan echter muteren naar de vorm die FIP veroorzaakt. Ongeveer 1 tot 5 % van de seropositieve katten kan FIP ontwikkelen. Alle katten waarbij het Coronavirus muteert naar FIP zullen uiteindelijk sterven.

Soms kunnen symptomen enige tijd bestreden worden zodat het leven nog wat opgerekt kan worden maar uiteindelijk zal de kat sterven. Een kat die ooit besmet is door het coronavirus hoeft niet ziek te worden maar blijft wel drager van het virus en kan daarmee andere katten besmetten. Ze besmetten elkaar via ontlasting (kattenbak), urine en speeksel.

FIP ziekteverschijnselen

Er zijn twee vormen van FIP:

1. Bij de natte vorm betreft het de acute vorm er hoopt zich veel vocht op in de buikholte en/of borstholte. Deze katten zijn erg ziek, hebben vaak hoge koorts en een dikke buik.

2. Bij de droge vorm gaat het om de chronische vorm waarbij in verschillende organen ontstekingen ontstaan. Bijvoorbeeld in de lever, de nieren, de ogen en de hersenen.

Algemene symptomen, afhankelijk van waar de ontdekkingen zich bevinden zijn:

 • Slecht eten
 • Koorts
 • Slechte vacht
 • Lusteloosheid/sloomheid
 • Slechte groei
 • Vermageren
 • Oogontstekingen
 • Dikke volle buik door vocht in buik
 • Benauwdheid door vocht in bortsholte
 • Gele slijmvliezen en huid (als lever is aangetast)
 • Braken en diarree
 • Epileptische aanvallen
 • Neurologische verschijnselen
 • Nierfalen

Onderzoek en behandeling

Het bloedonderzoek dat wordt gedaan om FIP te diagnosticeren geeft slechts voor 90 % zekerheid rond het vermoeden van FIP. De diagnose zelf kan pas na een autopsie worden vastgesteld (dus na het overlijden van de kat).

Er zijn een aantal andere aandoeningen die eveneens deze symptomen geven, dus het is wel belangrijk dat de dierenarts alle mogelijkheden onderzoekt. Tot nog toe is er geen behandeling voor FIP. Door het toedienen van medicatie kan men het verloop wel vertragen, maar ook dit vertraagde verloop wordt gevolgd door het overlijden van de kat. Een reden om toch wel na te denken of onze huisvriend een onnodige lijdensweg moet ondergaan, en hier de beslissing te nemen welke voor U het meeste in aanmerking komt.

Corona VS FIP ?!
Veel te vaak horen en zien we bij andere dat diertjes inslaap gedaan worden omdat de “FIP-test” vaststelde dat de kat “Positief” erop was bevonen. Als je dan te horen krijgt hoelang het beestje nog zal leven, en nog ni gesproken over hoe het beestje zen leven eruit gaat zien. Is de keus rap gemaakt bij mensen, omdat wij niet willen dat deze nog voor die enkele weken écht serieus zouden moeten afzien.

Nu een FIP-test bestaat NIET! Jawel je leest het goed, ze bestaat gewoon niet, en de dierenartsen gaan daar dan maar op verder. In feite een “FIP-test” Test eigenlijk het Corona Virus en zij dus eigenlijk de “Corona-test moeten worden genoemd. Corona is een cel dat kan vergelijkt worden met het kanker cel, als dat bij mensen. Wij allemaal dragen kankercellen maar bij de ene breekt ie uit en bij de andere weer niet.

Als het om natte FIP draaid is het mogelijk daar waar het lichaam serieus vocht aan het opslaan is, een punctie te nemen met een spuit. Is de vloeistof écht geel slijmerig en plakkerig… Dan zal jouw huisdiertje vermoederlijk maar enkele weken meer te leven hebben. Omdat deze echt op enkele dagen tijd zware sprongen alleen achteruit maar blijft maken.

Bij droge FIP, is het eigenlijk zo goed als onmogelijk om dit vast te leggen, en kunnen ze dit maar pas testen bij een autopsie wanneer je beestje al is heen gegaan.

Zodus mensen AUB let ervoor op, dat wanneer je kitten ziek is en ze niets vinden en eens de “zogezegde FIP-test” willen uitvoeren voor resultaten, en je kat FIP positief blijkt te zijn… je je vooral niet mag gaan stressen en de tijd het laten uitwijzen.

Zieje dat na bevestiging van die test je kat ziender ogen achteruit slaat desondanks de resultaten… dan is het idem beter om het beestje zijn verdiende rust te geven. En vergeet niet een FIP test bestaat niet en had normaal gezien Corona-test moeten noemen. Moet je nu is effe bij stilstaan in hoeveel 1000…x dit al is voorgevallen en katten gewoon werden ingeslapen. Zéker de dag van vandaag!

De fip vrije caterry?

In realiteit bestaat deze cattery niet. Theoretisch gezien kan men proberen een cattery coronavrij te maken door 0,0 antivirustiters scorende katten in de cattery op te nemen en het aantal katten beperkt te houden.In de praktijk houdt dit dan ook in dat men deze cattery volledig van de buitenwereld moet afschermen. (je katten in een glazen bokaal?)

Immers kattenshows, buitendekkingen, bezoekers die ook katten hebben zijn uit den boze omdat de kat daar sowieso een coronabesmetting van oploopt. Eveneens wanneer je kittens de cattery verlaten lopen ze elders corona op.Het is een straatje zonder einde.

Hoe kan je het risico verkleinen dat het coronavirus muteert naar het FIP virus?

-Beperkt stress bij de kat en beperk het aantal nieuwkomers. Laat als cattery zijnde voldoende tijd tussen nesten.

-Optimaliseer de voeding.-Zorg voor een goede kattenbakhygiëne.

Is de fokker verantwoordelijk wanneer een kat FIP krijgt?

Neen, de fokker is niet verantwoordelijk wanneer een kat FIP ontwikkeld, tenzij de kat al ziek was op de moment wanneer ze verkocht werd (wat je snel zou merken na de aankoop van het kitten/kat) Niemand kan voorspellen en niet voorkomen dat een kat FIP ontwikkelt.