GIARDIA

Giardia is een parasiet die zich in de darmen van de kat vestigt en is zeer besmettelijk.

Giardia.

Giardia is een parasiet die zich in de darmen van de kat vestigt. Dit is een heel besmettelijke parasiet en bij besmetting dienen dus alle dieren in huis tegen deze parasiet behandeld te worden. Giardia is besmettelijk voor alle zoogdieren en dus ook voor mensen.

Symptomen:

Vaak is er al een hele weg en vele dierenarts bezoeken afgelegd alvorens er vaak pas aan giardia gedacht wordt. Dit omdat er vaak weinig tot geen symptomen direct gelinkt worden met een giardia besmetting. Dieren kunnen ook vaak drager zijn van giardia, totaal geen ziekte symptomen hebben maar toch een gevaar zijn voor de andere in huis levende dieren en mensen om deze besmetting door te geven. Een vaak voorkomend probleem bij giardia is diarree, die vaak een ontzettende stank heeft.

De diarree is vaak licht gekleurd en kan slijm en bloed bevatten. Bij sommige ergere gevallen kan dit vermageren en uitdroging van de kat tot gevolg hebben. Vooral bij (jonge) kittens kan giardia zelfs heel gevaarlijk zijn wanneer er niet tijdig wordt ingegrepen. Een kitten dat langdurig aan de diaree is droogt op heel korte tijd heel snel uit, met de dood tot gevolg. Vaak is giardia ook een veelvoorkomende oorzaak van chronische diarree bij de kat.

Behandeling:

Het is aan te raden bij blijvende, sterk ruikende, slijmerige en eventueel bloederige diarree, waarvan de oorzaak na een tijdje zoeken nog steeds niet duidelijk is, zelf eens aan je dierenarts de eventuele mogelijkheid van een giardia besmetting voor te leggen. Zoals hierboven al vermeld wordt er vaak laat of in sommige gevallen helemaal niet aan giardia gedacht.

Om een giardia besmetting vast te stellen dien je een stoelgang monster te bezorgen aan je dierenarts die deze microscopisch zal onderzoeken op de aanwezigheid van deze parasiet of eieren ervan. Wanneer blijkt dat het dier giardia heeft zal je dierenarts je daarvoor bestemde medicatie meegeven die je je kat een tijdje zal moeten toedienen.

Vergeet ook niet te vragen naar dezelfde medicatie voor al je andere in huis levende dieren, om allen gelijktijdig te kunnen behandelen, zelfs al hebben zij geen enkel symptoom. Ook is het aan te raden om tijdens die periode de omgeving regelmatig te ontsmetten, net zoals de kattenbakken en het schepje.