Niesziekte

!!Niesziekte bij katten is uiterst besmettelijk!!

Niesziekte bij katten.

Niesziekte is de meest voorkomende infectieziekte bij katten, wat wordt veroorzaakt door een heleboel bacteriën en virussen. In het bijzonder het calicivirus, het herpes virus en de chlamydia bacterie. Niesziekte is uiterst besmettelijk.

Symptomen:

Zoals de naam van de ziekte al laat uitschijnen is bij niesziekte vooral kenmerkend dat de katten niezen. Waterige/etterige oog en neusvloei gaan vaak gepaard met deze ziekte. Vaak soms zo erg dat de ogen kunnen dicht kleven van de etterige uitvloei. Katten van alle leeftijden kunnen de niesziekte krijgen.

Diagnose:

De diagnose is door een dierenarts makkelijk te maken aan de hand van de symptomen of eventueel bloedonderzoek.

Behandeling:

Virussen zijn ongevoelig voor antibiotica en de kat zal zelf immuniteit tegen dit virus moeten opbouwen. Echter is antibiotica wel aangeraden omdat er ook een bacterieel component aanwezig is bij niesziekte. Wel opletten dat de kat genoeg vocht binnen krijgt desnoods via een infuus en ze goed blijft eten.

Prognose:

De prognose varieert van goed tot slecht. Wanneer bij kittens/katten de diagnose en behandeling tijdig is gestart hersteld het merendeel van de dieren volledig. Echter zijn er ook dieren waarbij de behandeling niet aansloeg en/of te laat ingegrepen werd waardoor zij de chronische vorm van niesziekte hebben ontwikkeld. Zij blijven hun leven lang sukkelen met hun luchtwegen, ogen… Zij blijven hun leven lang drager van deze ziekte en zijn dus besmettelijk voor andere katten waarmee ze in contact komen.

Preventie:

Er bestaat een vaccin tegen de niesziekte en gezien het veelvuldig voorkomen van de ziekte is het sterk aangeraden je kat tegen niesziekte te laten inenten. Deze enting dien je jaarlijks toe te dienen. Het is belangrijk om te weten dat men enkel tegen de meest voorkomende ziekteverwekkers vaccineert en je kat dus nog steeds een lichte vorm van niesziekte kan krijgen, ook al is ze ingeënt. Maar voorkomen blijft steeds beter dan genezen.