Rabiës

Rabies of hondsdolheid is een virus dat de hersenen aantast.

 De wet in verband met de verplichte Rabiës vaccinatie. Zeer belangrijke info!

Dit is een door de wet VERPLICHTE enting. Kittens die niet Rabiës geënt zijn, en bij de nieuwe eigenaars hun dierenarts terecht komen, en de dierenarts merkt op dat dit NIET gebeurd is. Heeft hij een VERPLICHTE meldingsplicht om dit met de juiste instantie te bespreken. Zij geven dan aan jouw dierenarts door wat er moet gebeuren met het kitten.

In dit geval is het antwoord dat deze instantie geeft aan jouw dierenarts om het kitten PER DIREKT te laten inslapen, om zo een “mogelijke besmetting” te voorkomen in de buitenwereld. (Er zijn verhalen bekend waarbij achteraf na autopsie is gebleken dat het ingeslapen dier geen Rabiës infectie had) Dus deze word niet eerst gecheckt of gescreened met een test. In minder dan 1% van de gevallen, zal de instantie zeggen om het dier in Quarantaine te plaatsen voor de duur van 6 maanden.

Zoals je ziet mensen, de Volksgezondheid is hier ZEER STRENG over. Zo dus mensen heb AUB begrip voor de fokkers die deze Rabiës enting zetten.
In eerste instantie om je kleine tijger niet te moeten laten inslapen, en jij je kleine Bengaal niet kwijt bent!

Rabiës:

Rabiës of beter gekend als hondsdolheid is een virus die de hersenen aantast, en gezien zijn naam, niet enkel gevaarlijk is voor honden maar voor alle zoogdieren en dus ook voor de mens. Het is daarom van belang om hondsdolheid te voorkomen. Het virus wordt verspreid via het speeksel, na bv. een beet van besmet zoogdier. De virusdeeltjes kruipen via de zenuwbanen omhoog naar de hersenen. Eens de virusdeeltjes de hersenen hebben bereikt beginnen de symptomen.

Symptomen:

Met rabiës besmette dieren zijn niet altijd te herkennen, sommige dieren dragen het virus bij zich zonder er zichtbaar last van te hebben. Aangetaste dieren zullen ander gedrag gaan vertonen. Rustige katten kunnen onrustig gaan worden en katten die van nature juist speels en actief zijn kunnen juist rustig worden. Agressiviteit kan ook voorkomen.

Diagnose:

Rabiës kan enkel vermoed worden aan de hand van de eventuele symptomen (gedragsveranderingen), echter kan alleen een autopsie na de dood van het dier uitsluitsel geven of hij/zij al dan niet besmet was met hondsdolheid.

Behandeling:

Indien men gebeten wordt door een dier die mogelijk drager is van het rabiës virus dient men snel te handelen. Indien de gebeten mens of dier behandeld wordt alvorens het virus de hersenen bereikt is de kans op genezing aanwezig . Eenmaal het virus de hersenen heeft bereikt is het altijd fataal, en heeft dit altijd de dood tot gevolg.

Preventie:

In Nederland zijn er slechts heel uitzonderlijke gevallen van rabiës te vinden. Maar in de Waalse Ardennen circuleert de ziekte nog wel en dan vooral met name in de daar levende vossenpopulatie. Het is dan ook verplicht je dieren te vaccineren tegen hondsdolheid wanneer je door deze streek reist of daar op vakantie gaat met je huisdieren.

Gezien het gevaar van hondsdolheid dienen in zo goed als alle West Europese landen dieren verplicht gevaccineerd te zijn tegen rabiës, enkel Vlaanderen en Nederland zijn daar een uitzondering op.