TTF

Tritrichomonas Foetus is een ééncellige parasiet die in de darm van de kat kan voorkomen

Tritrichomonas foetus.

Als een jonge kat lange tijd diarree heeft en er geen infectie met giardia kan worden aangetoond, dan moet er gedacht worden aan een voedselallergie, een afwijkende darmflora of aan een infectie met Tritrihomonas foetus.

Wat is Tritrihomonas foetus?

Tritrihomonas foetus is een ééncellige parasiet die in de darm van de kat kan voorkomen. De parasiet leeft vooral in het laatste deel van de dunne darm en in de dikke darm.

Symptomen:

Tritrichomonas foetus veroorzaakt met name een dikke darmontsteking (zogenaamde colitis) welke gepaard gaat met langdurige diarree. Vaak hebben de katten een verhoogde ontlastingsfrequentie. De ontlasting is meer een brij tot vloeibaar, met soms wat slijm en bloed erbij. Door het vele poepen kan de anus ontstoken en pijnlijk zijn. Opvallend is dat de katten niet ziek zijn en niet vermageren ondanks dat de diarree heftig kan zijn.

Soms zijn er periodes dat de diarree minder is maar het spontaan verdwijnen van de infectie is nog nooit waargenomen. Tritrichomonas foetus kan op alle leeftijden voorkomen maar we zien het vooral bij kittens en bij katten jonger dan 12 maanden, echter zelden boven de leeftijd van 2 jaar.

Diagnose en behandeling:

Om zeker te zijn of je kat besmet is met Tritrichomonas foetus is het nodig om verse stoelgang (indien nodig bevroren verse stoelgang) van de kat binnen te brengen bij je dierenarts. In het labo zal men een kweek opzetten om zo te weten te komen of de parasiet daadwerkelijk aanwezig is.

Wanneer blijkt dat je kat deze parasiet bij zich draagt is het enige middel dat werkzaam blijkt te zijn ronidazole. Het nadeel van deze medicatie is dat het gebruik ervan vaak vervelende bijwerkingen met zich meebrengt: braken, schuimen, kwijlen, trillen en soms epilepsieaanvallen. Ook voor mensen en dus de toediening van dit product is niet ongevaarlijk. Voorzichtigheid en plastieken handschoenen zijn geboden bij het toedienen van