Wormen

Eén van de vaak voorkomende ‘’ziekten’’ bij de kat is een infectie met wormen.

Wormen.

Eén van de vaak voorkomende ”ziekten” bij de kat is een infectie met wormen. Er kunnen verschillende soorten wormen (parasieten) aanwezig zijn in de darm van de kat. De meest voorkomende zijn rondwormen, spoelwormen of nematoden. Andere zijn zweepwormen, haakwormen en lintwormen. Lintwormen worden vaak overgebracht door vlooien.
Katten worden besmet door in het contact komen met uitwerpselen van besmette katten of het eten van besmet voedsel. Belangrijk om weten is dat de meeste wormen ook besmettelijk zijn voor mensen.

Symptomen:

Lintwormen geven meestal geen symptomen. Het enige wat de eigenaren van de kat soms opmerken is het uitscheiden van ”rijstkorreltjes” in de uitwerpselen van de kat, of in een later stadium vindt je deze zelfs soms terug op plaatsen waar de kat gelegen heeft. Deze ”rijstkorreltjes” (segmenten van de worm gevuld met massaal veel eitjes) kunnen soms bewegen. Soms heeft de kat irritatie en jeuk aan de anus / poep met overvloedig likken tot gevolg.
Ook bij spoelwormen zijn er meestal geen symptomen te merken bij volwassen katten. Meestal merkt de eigenaar een infectie van spoelwormen pas op wanneer er een worm naar buiten komt met of zonder de stoelgang van de kat. Bij erge besmettingen kunnen de dieren echter diarree krijgen en beginnen braken, dit kan leiden tot een groeiachterstand, vermageren en een slecht uitziende vacht.

De conditie van de poes gaat er op achteruit gaan. Zweepwormen en haakwormen hebben vaak ergere symptomen van bloederige diarree tot een zwarte kleverige ontlasting met een kenmerkende geur.

Behandeling:

De behandeling bestaat er uit de kat een middel toe te dienen dat wormen doodt. Wel ga je daarvoor best naar je dierenarts. Dit om te bepalen om welke worminfectie het gaat want niet alle medicijnen werken voor alle soorten wormen. Zo zullen de pilletjes die je krijgt om een spoelwormen infectie te bestrijden niet helpen wanneer je kat besmet is met haakwormen. Na deze behandeling is je kat in de meeste gevallen wormvrij en zal geen last meer ondervinden van deze infectie.

Tegenwoordig is het aan te raden je kat preventief te behandelen tegen wormen. En dit minimaal 3 keer per jaar. Vraag aan je dierenarts een goed en breed werkend ontwormingsmiddel om preventief toe te dienen aan je kat, een goed voorbeeld hiervan is Milbemax of Stronghold.